BAB I
BUBUKA
1.1
Kasang
Tukang Masalah
Budidaya supa jarami
tos ka koncara ka mancanagara margi ieu supa jarami tiasa dikinsumsi ku
masyarakat utamina di indonesia. Supa jarami atanapi Volvariella volvacea tiasa
dikonsumsi ku sanes kanteun pengolahan, sepertos didamel keripik, ditumis,
dipais, atanapi didamel tambihan olahan sup sinareng olahan anu sanesna.
Salian ti tekstur
sinareng rasana nu Raos supa jarami ngagaduhan nilai komoditi, ekonomi nu ka
lintang sae.
Nurutkeun sajarah supa
jarami tos dikenal dina mangsa Zaman Mesir. Rahayat Mesir dina waktos eta tos
biasa nuang sinareng ngabudidayakeun. Carita, supa jarami mangrupikeun
kadaharan uatama raja Mesir. Salajengna budidaya supa jarami ngembang ka
wilayah Asia nyaeta ka Indonesia.
Dicina, supa jarami teu
sakadar didamel tuangeun, nanging oge didamelkeun kangge obat-obatan. Di
indonesia, perkembangan sinareng budidaya supa jarami cikal bakal supa jarami
wangsih 1950-an.
Budidaya supa jarami
saestuna sederhana. Salian ti jarami. Supa ieu tiasa diolah di tempat anu sanes
jarami, sapertos : kapuk, kararas (Daun pisang kering) eurih, eceng ngondok,
tangkal jangong, hampas tahu/tempe, tiasa oge nu langkung sae tina kardus
tilas.
Salian ti tempat tempat
tanam budidaya supa jarami meryogikeun tempat khusus kangge Inkubasi
(Pertumbuhan) tempat khusus eta nu digunakeun budidaya supa jarami disebatna
kumbung.
1.2
Watesan
Masalah
Watesan masalah ieu
dilakukeun supaya pangaluntikan bisa luyu jeung tujuan anu diharepkeun. Watesan
masalahna nyaeta : sakabeh anu ngeunaan kana ; Laporan Hasil Wawancara Praktek
Budidaya Supa Jarami.
1.3
Maksud
jeung Tujuan
Maksud tina makalah
laporan hasil wawancara ieu nyaeta pikeun nganyahokeun kana budidaya supa
jarami ti kawit awal/ ngumpulkeun bahan
tug dugi ka waktos panen.
Tujuanna tian nyieun
makalah laporan Hasil wawancara ieu nyaeta:
1.3.1
Nganyahokeun proses
budidaya supa jarami.
1.3.2
Nganyahokeun
bahan-bahan anu diperyogikeun .
1.3.3
Nyumponan pancen tugas
ti Guru mata palajaran.
1.3.4
Bisa nambahan kanyaho
siswa kana budidaya supa jarami.
1.3.5
Diharepkeun SMA TUNAS
PERSADA tiasa janteun salah sawios SMA nu
ngembangkeun budidaya supa jarami.
BAB II
PEDARAN
2.1 Proses Budidaya
Supa Jarami
2.1.1
Persiapan bahan
2.1.2
Pengolahan bahan
2.1.3
Pengomposan
2.1.4
Pembalikan Media
2.1.5
Penataan Media
2.1.6
Pasterisasi/Penyetiman
2.1.7
Pembibitan/Tebar Bibit
2.1.8
Pemeliharaan/Penyemprotan
2.1.9
Panen
2.2 PROSES PRODUKSI
2.2.1
Pengomposan/Pelapukan
Tempat tumbuhna supa jarami kedah jarami
nu tos buruk atanapi tiasa tina limbah kapas. Cara ngompos/ngaburukeun jarami
carana sepertos kieu :
1. Jarami
garing dikeem dina cai supados baseuhna rata.
2. Jarami
diangkat teras ditumpuk dina tempat fermentasi (Pelapukan).
3. Satiap
lapisan atanapi tumpukan kedah ngange kapuk pertanian.
4. Salajengna
tumpukan jarami eta ditutup rapet ku plastik.
2.2.2
Pembalikan Media
Tumpukan
kompos jarami saatosna 4 dinten
dibalikeun carana sepertos kieu:
1. Komposan
dibongkar, teras jarami ditiriskeun.
2. Dilajeng
jarami kedah diawuran ku lunte/dedak.
3. Jarami
ditumpuk deui.
4. Tumpukan
kedah ditutup rapet deui ku plastik.
2.2.3
Penataan Media
Saatosna
kompos 4 (opat) dinten dibalikeun eta jarami disusun/ditata kana rak-rak anu
aya dilebet kumbung. Jarami disusun cing rapi, panghandapna nyaeta jarami
saatosna jarami nembe dipasang ku kapas sebagai cashing media
2.2.4
Penyetiman/Sterilisasi/Pasteurisasi
Penyetiman
dilakukeun ku cara hasep cai nu di masak ngagunakeun 3 drem, hasep cai
diasupkeun ka kumung ngagunakeun pipa besi nu dipasang tina drem ka kumbung.
Penyetiman/ Sterilisasi sae pisan upami minimal 12 jam ngange suhu paling alit
50`C. Nu mana hal ieu dilakukeun supados bakteri atanapi supa asal nu aya dina
media awal mati sateuacana diawurkeun bibit supa jarami.
2.2.5
Pembibitan/Tebar Bibit
Saatosna
kumbung diantepkeun salami sadinten sawengi (24 jam) tug dugi suhu dilebet
kumbung dibawah 38`C. Saatosna kitu tempat eya tiasa diawuran bibit. Bibit
dibuka lajeng diancurkeun kucara dikepel supadsos hancur salajengna diawurkeun
diluhur media.lajeng kumbung ditutup rapet salami 4 dinten tug dugi ngiselium
jadi rata dimedia.
2.2.6
Pemeliharaan/Penyemprotan
Sabada
miselium/miselia jadi merata dimedia lajeng dilakukeun penyemprotan di dinten
anu ka opat nu mana hal ieu kangge ngarobih tina fase vegetatif kana fase
generatif. Supapdos hasilna maksimal/sae, nyemprot dilakukeun dina tengah
dinteun dina waktos suhu diluar panas. Biasana primordia (fase jamur mulai
tumbuh). Bakal cepet jadi saumpami nyemprot dilaksanakeuna tenggah dinteun.
Saatosna
kumbung ditutup rapet salami 30 jam enjingna jandela kumbung kedah dibuka dina
posisi awal 15` . gabuka jandela kumbung anu mimiti dilakukeun dina waktos
sonten. Salajengna dinteun enjingna jandela kumbung dibuka 30`, jeung terus
tiap dintun ngangge kalipatan 15`tug dugi, 90` dina waktos mimiti panen.
2.2.7
Panen
Panen/pemetikan
supa jarami dilakukeun tiap dinten, supa anu dipanen nyaeta supa kwalitet super
atanapi stadia kancing kecil (bulat). Upami supa saatosna ngaliwat stadia
kancing kecil bakal jadi stadia kancing besar (lonjong) anu bakal lebet
kwalitas BS.
Supados
hasilna sae, tiap 2 dinten sakali dilakukeun penyemprotan/pengabutan, hal ieu
supados media tumbuh kadar caina tos dugi kana titik jenuh air.
Sinareng
deui, supados hasilna sae, suhu sareng kelembaban dilebet kumbung kedah dijagi.
Suhu anu sae kangge jadi supa jarami nyaeta 33`C-35`C. Sedengken kangge
kelembaban anu ideal kangge jadi supa jarami nyaeta 85 %-95%. Upami suhu
dilebet kumbung kirang tina suhu ideal biasana supa jadi kwalitet BS, atanapi
upami suhu ideal langkung teuing biasana supa bakal seer ditumbuhi supa
liar/gulma coprinus.
BAB III
PANUTUP
3.1 Kacindekan
Budidaya
supa jarami tiasa dianggap peluang bisnis nu sae. Naun alesanna? Margina bahan
sanes kanten tos aya diwewngkon satempat sinareng deuih supa jarami nilai gizi
sareng proteinna sae.
Biasana,
supa jarami (volvariella volvacea) seer dikenal dikawasan padesaan, sami sareng
habitat asli, nyaeta seer jadi dina tumpukan jarami diwaktos musim panen, supa
jarami ngarupakeun alternatif pilihan bahan pangan nu seer dipilari ku jalmi.
Rasa
supa jarami anu nikmat sinareng seer manfaat anu sanesna margi sae dikonsumsi
kange tuang sadidinten
3.2. Saran
Masalah
lain nu janten halangan sinareng harungan dina ngembangkeun budidaya supa
jarami nyaeta perkawais bibit supa jarami nu teu acan ayan di tempat. Kumargi
sakitu kumaha cara saena supados bibit/binih supa jarami aya di wewengkon
kalintang saena saupami pihak anu berhuubungan sinareng budidaya supa jarami
ngiring ngemutan sinareng ngirin melangkah supados sukses ieu budidaya supa
jarami
Teks
wawancara sareng narasumber dina kagiatan praktek budidaya supa jarami
(volvariella
Volvacea)
Pewawancara :Pa, salain tina media utama jarami, aya teu
alternatif lai kangge budidaya
supa jarami?
Narasumber :Aya, contona limbah kapas/kapuk.
Pewawancara : Naon sababna jaarami dina proses budidaya
supa jarami kedah garing?
Narasumber : Margina kangge mempercepat proses
pengomposan/pelapukan.
Pewawancara : Kumaha proses produksi budidaya supa jarami?
Narasumber :Nyaeta nu :
1. Persiapan
Bahan
2. Pengolahan
bahan
3. Pengomposan/pelapukan
4. Pembalikan
media
5. Penataan
media
6. Strelisasi/pasteurisasi/penyetiman
7. Pembibitan/tebar
bibit
8. Pemeliharaan/penyemprotan
9. Panen
Pewawancara :Pa cobi jelaskeun tata cara proses produksi
supa jarami?
Narasumber :1.
Pengomposan/Pelapukan
Tempat
tumbuhna supa jarami kedah jarami nu tos buruk atanapi tiasa tina limbah kapas.
Cara ngompos/ngaburukeun jarami carana sepertos kieu :
1. Jarami
garing dikeem dina cai supados baseuhna rata.
2. Jarami
diangkat teras ditumpuk dina tempat fermentasi (Pelapukan).
3. Satiap
lapisan atanapi tumpukan kedah ngange kapuk pertanian.
4. Salajengna
tumpukan jarami eta ditutup rapet ku plastik.
2. Pembalikan Media
Tumpukan kompos jarami saatosna 4 dinten dibalikeun carana sepertos
kieu:
1. Komposan
dibongkar, teras jarami ditiriskeun.
2. Dilajeng
jarami kedah diawuran ku lunte/dedak.
3. Jarami
ditumpuk deui.
4. Tumpukan
kedah ditutup rapet deui ku plastik.
3. Penataan Media
Saatosna
kompos 4 (opat) dinten dibalikeun eta jarami disusun/ditata kana rak-rak anu
aya dilebet kumbung. Jarami disusun cing rapi, panghandapna nyaeta jarami
saatosna jarami nembe dipasang ku kapas sebagai cashing media
4.
Penyetiman/Sterilisasi/Pasteurisasi
Penyetiman
dilakukeun ku cara hasep cai nu di masak ngagunakeun 3 drem, hasep cai
diasupkeun ka kumung ngagunakeun pipa besi nu dipasang tina drem ka kumbung.
Penyetiman/ Sterilisasi sae pisan upami minimal 12 jam ngange suhu paling alit
50`C. Nu mana hal ieu dilakukeun supados bakteri atanapi supa asal nu aya dina
media awal mati sateuacana diawurkeun bibit supa jarami.
5.
Pembibitan/Tebar Bibit
Saatosna
kumbung diantepkeun salami sadinten sawengi (24 jam) tug dugi suhu dilebet
kumbung dibawah 38`C. Saatosna kitu tempat eya tiasa diawuran bibit. Bibit
dibuka lajeng diancurkeun kucara dikepel supadsos hancur salajengna diawurkeun
diluhur media.lajeng kumbung ditutup rapet salami 4 dinten tug dugi ngiselium
jadi rata dimedia.
6.
Pemeliharaan/Penyemprotan
Saba`da
miselium/miselia jadi merata dimedia lajeng dilakukeun penyemprotan di dinten
anu ka opat nu mana hal ieu kangge ngarobih tina fase vegetatif kana fase
generatif. Supapdos hasilna maksimal/sae, nyemprot dilakukeun dina tengah
dinteun dina waktos suhu diluar panas. Biasana primordia (fase jamur mulai
tumbuh). Bakal cepet jadi saumpami nyemprot dilaksanakeuna tenggah dinteun.
Saatosna
kumbung ditutup rapet salami 30 jam enjingna jandela kumbung kedah dibuka dina
posisi awal 15` . gabuka jandela kumbung anu mimiti dilakukeun dina waktos
sonten. Salajengna dinteun enjingna jandela kumbung dibuka 30`, jeung terus
tiap dintun ngangge kalipatan 15`tug dugi, 90` dina waktos mimiti panen.
7.
Panen
Panen/pemetikan
supa jarami dilakukeun tiap dinten, supa anu dipanen nyaeta supa kwalitet super
atanapi stadia kancing kecil (bulat). Upami supa saatosna ngaliwat stadia
kancing kecil bakal jadi stadia kancing besar (lonjong) anu bakal lebet
kwalitas BS.
Supados
hasilna sae,tiap2 dinten sakali dilakukeun penyemprotan/pengabutan, hal ieu
supados media tumbuh kadar caina tos dugi kana titik jenuh air.
Sinareng
deui, supados hasilna sae, suhu sareng kelembaban dilebet kumbung kedah dijagi.
Suhu anu sae kangge jadi supa jarami nyaeta 33`C-35`C. Sedengken kangge
kelembaban anu ideal kangge jadi supa jarami nyaeta 85 %-95%. Upami suhu
dilebet kumbung kirang tina suhu ideal biasana supa jadi kwalitet BS, atanapi
upami suhu ideal langkung teuing biasana supa bakal seer ditumbuhi supa
liar/gulma coprinus.
Pewawancara : Naon wae bahan-bahan anu diperygikeun dina
budidaya supa jarami?
Narasumber :Bahan utama :
- Jerami
kering
- Limbah
kapas/kapuk
Bahan Tambahan :
- Bakatul/lunte/dedak
- Kapur
pertanian/dolomit
- Kayu
bakar
- NPK
- Bibit
jamur/biih supa
Pewawancara :Dimana bibit supa jarami anu sae?
Narasumber :Di Kp sukasari RT 01 RW 01 Desa Cidadap
Kecamatan Pagaden Barat
Kab. Subang Jawa Barat. Contact person : 085
759 220 181
Pewawancara :Sabaraha `C supados supa jarami sae/kwalitet
istimewa?
Narasumber :Suhu 33`-35`C
Kelembaban 85 5-95%.
Pewawancara :Kunaon dina ngadamel kompos kedah aya gula
pasir?
Narasumber :Gula pasir salah sawios bahan kompos anu
gunana kangge memperceat kana
burukna bahan-bahan.
Pewawancara :Tiasa teu abi sadaya ngadamel MOL (Mikro
Organisme Local)?
Narasumber :Insya Allah tiasa.
Pewawancara :Cobi dijelaskeun naon wae ahan kangge
ngadamel MOL?
Narasumber :Diantawisna bahan kangge ngadamel MOL
nyaeta :
-
Sampah dapur/sampah
rumah tangga. - Huut Badag
-
Cai isikan beas. -
Pupuk Kandang
-
Cai kalapa -
Gebog cau
-
NPK Phoska -
MOL
Pewawancara :Naon wae efek negatif tina budidaya supa
jarami?
Narasumber :Saleresna efek negatif dina budidaya supa
jarami ka etang sakedik
contona
tempat budidaya supa jarami/kumbung kedah tebih ti lingkungan rumah penduduk.
Margina angseu tina udara eta supa jarami bakal awon karaosna ku masyarakat.
Pewawancara :Naon wae efek positif tina budidaya supa
jarami?
Narasumber :Saleresna efek positif tina budidaya supa
jarami kalintang seerna sapertos
- Ningkatkeun
nilai gizi masyarakat.
- Ngaronjatkeun
nilai ekonomi masyarakat.
- Ngamanfaatkeun
limbah jarami anu aya dilingkungan.
Pewawancara :Satu periode tina bahan budidaya supa jarami
sabaraha lami?
Narasumber :Tiasa 3 sasih 4 sasih, tergantung kana
katalatenan saba`dana panen.
Pewawancara :Pasihan terang perbandingan ekonomis, antawis
:
a. Supa
jarami
b. Supa
tiram
c. Supa
jarami media kardus tilas
Narasumber : Supa jarami nilai dina danget ayeuna
21.000,-/kg
Supa Tiram dina danget ayeuna hargana
8.000,-/kg
Supa jarami media kardus hargana 30.000,-/kg
Pewawacara :Naon anu dimaksad kumbung?
Narasumber :Kumbung nyaeta tempat nyimpen rak, media,
sanes kanten bahan kangge
ngahsilkeun supa jarami.
Pewawancara :Tiasa teu budidaya supa jarami teu nganggo
kumbung?
Narasumber :Teu tiasa margina :
-
Kumbung gaduh manfaat
stabilisasi suhu jeung kalembaban udara.
-
Kumbung ngajagi tina
panasna cahaya panon poe.
-
Kumbung ngaduh mangfaat
dina waktos bade panen.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar